De la Balea Lac spre Varful Moldoveanu, pe la Cabana Podragu

Pentru cei care doresc sa efectueze o excursie in Muntii Fagaras voi prezenta un traseu spre Varful Moldoveanu care nu necesita nici prea mult echipament, nici foarte mult efort, singura precizare fiind ca este nevoie de a da inainte un telefon pentru a rezerva un pat la Cabana Podragu, asta pentru a evita transportul unui cort.

Traseul incepe de la Balea Lac, punct de plecare unde se ajunge relativ repede din aproape orice parte a tarii.

De la Balea Lac se urca pe marcaj triunghi albastru pana in Saua Caprei, unde se intra pe traseul de creasta al Muntilor Fagaras marcat cu banda rosie.

2009_07250022

Prima parte a traseului este usor accesibil pe timp de vara, dupa Lacul Capra situat in Saua Caprei urmand sa ocolim Varful Capra si mai apoi sa coboram in Caldarea Fundul Caprei.

2009_07250040

2009_07250059

Urmeaza apoi o urcare sustinuta pana in Portita Arpasului acolo unde ajungem in curand la Fereastra Zmeilor, locul unde ne intersectam cu traseul de la Cabana Podragu prin Curmatura dintre Lacuri, traseu pe care noi l-am facut a doua zi cand ne-am intors de unde am plecat, la Lacul Balea.

2009_07250065

Fereastra Zmeilor, o gaura sapata de vant in stanca.

2009_07250084

Dupa ce trecem de acest loc urmeaza o portiune cu un nume care poate inspaimanta si unde cararea trece peste niste varfuri mai colturoase si unde traseul este in mai multe locuri asigurat cu cabluri si lanturi existand si zone unde este nevoie sa te cateri vertical ajutandu-te de acestea, dar cu atentie se trece fara probleme. Locul se numeste ,,La trei pasi de moarte”.

Imediat dupa ,,La trei pasi de moarte”. Jos sub stancile acestui loc se vede traseul de la Lacul Podragu prin Curmatura dintre lacuri ce urca pana langa Fereastra Zmeilor. In spate varfurile Lespezi-Caltun si varful Negoiu.

2009_07250132

Ocolim apoi prin nord-vest masivul Arpasului Mic, chiar inainte de a ajunge pe partea nordica a cestuia urmeaza o portiune de carare asigurata cu niste cabluri, dar care se trece usor, necesitand doar putina atentie. Traversam partea nordica a Arpaselului si in aproximativ o jumatate de ora ajungem la Saua Vartopului, pe care urcam si ajungem la Monumentul Nerlinger, un monument ridicat in memoria unor turisti decedati in aceasta zona in anul 1934.

Langa Monumentul Nerlinger, in vale Lacul Buda situat in valea cu acelasi nume.

2009_07250145

Varfurile Arpasul Mare si Mircii vazute de langa Monumentul Nerlinger.

2009_07250147

Traversam apoi aceasta sa, iar la un moment dat avem o portiune unde cararea se ingusteaza si necesita mai multa atentie din partea noastra, iar dupa cateva minute incepem urcusul spre Varful Arpasul Mare, cararea ducand pe coama ce uneste acest varf cu Varful Mircii. De pe aceasta coama ne apare imaginea superba a ansamblului format din Varfurile Vistea Mare si Moldoveanu.

2009_07250159

2009_07250165

Aici traseul se bifurca,cel principal duce pe sub Varful Mircii, iar o carare separata duce pe acest varf, de unde avem un punct superb de belvedere. Noi am mers de aceasta data  pe traseul principal, unde dupa parerea mea in aceasta zona este cea mai periculoasa portiune a traseului, cararea foarte ingusta trece peste o prapastie de vreo 200 de metri, la poalele acestuia aflandu-se lacul Iezerul Podul Giurgiului. La un moment dat trebuie sa ne folosim si de maini iar atunci cand am trecut noi pe acolo erau cateva pietre de care trebuia sa te prinzi si care nu erau foarte stabile.

2009_07250162

Odata trecuti de portiunea aceasta incepe coborarea spre lacul Iezerul Podul Giurgiului, o coborare destul de accentuata dar fara prea mare dificultate.

Pe malul lacului de unde mai aveam mai putin de o ora si jumatate de mers pana la Cabana Podragu am profitat de vremea frumoasa si ne-am intins la o pauza mai lunga.

Dupa aceasta pauza a urmat ultima urcare din aceasta zi pe sub Varful Podragu pana in  Saua Podragului, de unde urma coborarea in Valea Podragului, la cabana si lacul Podragu.

2009_07250188

Cabana Podragu este cabana situata la cea mai mare inaltime din Muntii Fagaras, 2136 metri, situata chiar langa Lacul Podragu, aici existand paturi pentru cei care vor sa petreaca noaptea la cabana. Tot aici puteti gasi de mancare si de baut.

Se poate campa cu cortul langa cabana, acest lucru fiind gratuit.

Lacul Podragu este un lac glaciar situat in Valea Podragului avand o suprafata de aproximativ 3 hectare.

A doua zi de dimineata, pe la ora 5, ne-am trezit si luandu-ne cu noi doar strictul necesar,  adica un windstoper, o sticla de apa si cateva batoane energizante am pornit din nou la drum. Dupa aproximativ 30 de minute eram din nou pe traseul de creasta exact in acelasi loc de unde l-am parasit cu o zi inainte. De aici traseul urmeaza o carare usoara cu diferente mici de nivel pana pe Varful Corabia.

Aici avem mai apoi de coborat lin Saua Ucisoara si trecem pe sub Varful Ucisoara spre Saua Orzanelei.

Undeva in zona Varfului Ucisoara ne-am intalnit cu o capra neagra iesita la pascut in apropierea cararii.

Ajunsi in Saua Orzanelei ne pregatim de un ultim efort spre ,,Acoperisul tarii” deoarece de aici incepe urcarea spre Varful Vistea Mare, o urcare sustinuta ce dureaza vreo jumatate de ora, pe o diferenta de nivel de aproximativ 200 de metri. Ajunsi pe varf pe o vreme superba am admirat din nou imaginile impresionante ce se desfasoara in fata ochilor in orice directie ai privi. Apoi a urmat un ultim sfert de ora spre Varful Moldoveanu, carare ce necesita putina atentie in zona Spintecatura Vistei, unde avem nevoie si de priza la maini pe o mica portiune. Despre aceasta portiune am scris in acest articol https://murphanblog.wordpress.com/2017/03/16/pe-acoperisul-tarii/.

2009_07250262

2009_07250279

2009_07250284

2009_07250303

Intoarcerea la Cabana Podragu este mai usoara intr-ucat acum avem de coborat si pauzele sunt mai rare, asa ca aproximativ dupa sase ore de la plecare am ajuns din nou la cabana, unde ne asteptau rucsacii.

De aici urma un traseu nou pentru noi, pe marcaj banda albastra, cel de la Cabana Podragu spre Portita Arpasului pe la Lacul Podragel si mai departe pe traseul de creasta spre Balea Lac, trasee ce se intalnesc langa Fereastra Zmeilor.

2009_07250342

Mai intai avem de urcat de la cabana pana pe Muchia Podragului, dupa care urmeaza coborarea in Caldarea Podragelului.

Un loc superb pe Muchia Podragului de unde se pot vedea: Lacul Podragel, La trei pasi de moarte, Fereastra Zmeilor, Varful Vanatoarea lui Buteanu, Varfurile Lespezi-Caltun si Varful Negoiu.

2009_07250343

Pana la Fereastra Zmeilor avem de traversat o portiune de povarnis mai accentuat in zona Strungii Podragelului si urcarea pe Muchia Fruntii, acestea fiind portiunile cele mai dificile de pe acest traseu.

2009_07250355

De pe Strunga Potragelului coboram in Caldarea Vartopului unde intalnim un parau pe care-l traversam, iar apoi incepe urcusul pe Muchia Fruntii de aici traseul coboara in Caldarea Pietroasa, iar apoi urcam in Portita Arpasului unde ajungem pe traseul de creasta chiar langa Fereastra Zmeilor.

2009_07250356

2009_07250357

De la Fereastra Zmeilor urmeaza o portiune de traseu pe care am descris-o si aici dar si in articolul Spre Balea Lac, pe traseul de creasta al Muntilor Fagaras, singura diferenta a fost ca de aceasta data la coborarea de pe Saua Caprei spre Balea Lac ne-a prins o ploaie torentiala cu tunete si fulgere si am ajuns cam plouati la Cabana Balea, unde am luat o masa inainte de pornirea spre casa. Era in jur de ora 19 cand am ajuns la cabana.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gânduri despre “De la Balea Lac spre Varful Moldoveanu, pe la Cabana Podragu

    1. Traseul a fost impartit in doua zile, in prima zi traseul a fost de la Balea Lac la Cabana Podragu, iar in a doua zi am pornit in jurul orei 5 de la cabana spre Varful Moldoveanu fara rucsaci la noi, avand la noi doar apa si cate un windstoper. La Balea Lac am ajuns in jurul orei 19, dupa ce am trecut din nou pe la cabana Podragu dupa rucsaci.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s