Bucovina- Taramul Manastirilor

Excursia pe care am facut-o in Moldova, pentru a vizita in primul rand manastirile din aceasta regiune istorica, nu putea sa se incheie fara a vizita si cateva din manastirile frumoasei Bucovine.

Desi presati de timp, am reusit totusi sa vizitam trei dintre acestea, lasand pentru urmatoarea excursie in aceasta zona, vizitarea cetatii de scaun a Sucevei si a celebrului ,,Albastru de Voronet” al Manastirii Voronet, pentru ca din pacate nu am reusit sa le vizitam atunci.

Mergand dinspre orasul Targu Neamt inspre regiunea istorica Bucovina, pe drumul national DN15C si continuand pe DN2E pana in localitatea Vicovu de Jos, de unde am continuat pe DN 2H, pentru a ajunge la prima manastire care era pe lista noastra in acea zi, manastire ce este probabil si cea mai plina de istorie, aici fiind inmormantat domnitorul Stefan cel Mare, cel mai de seama domnitor al Moldovei.

Manastirea este situata in localitatea Putna, la aproximativ 30 de kilometri de orasul Radauti si la 65 de kilometri de Suceava, fiind prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, in anul 1466. Legenda spune ca acesta a tras cu arcul de pe un deal din apropiere si unde a cazut sageata a pus piatra de temelie a manastirii.

Manastirea este inconjurata de ziduri de fortificatii, din constructia initiala realizata in secolul al XV-lea ramand in picioare doar Turnul Tezaurului.

Biserica a fost reconstruita in secolul al XVII lea, dupa ce aceasta a fost distrusa de catre cazaci.

Turnul lui Eminescu, prin gangul caruia se face intrarea in interiorul manastirii. Se numeste asa deoarece aici a innoptat poetul Mihai Eminescu, cu ocazia unei serbari organizate la manastire pentru a comemora implinirea a 400 de ani de la sfintirea manastirii. In dreapta Turnul Clopotnita.

DSCF7004

DSCF7038

Turnul Tezaurului, pastrat in forma initiala, datand din secolul al XV-lea.

DSCF7006

Turnul Clopotnita, construit in sec. al XIX-lea.

DSCF7041

DSCF7013

Cladirea muzeului, in care gasim printre altele acoperaminte de mormant (inclusiv al lui Stefan cel Mare), cadelnite cu stema Moldovei, dovezi scrise ale manastirii, piese sculptate din lemn, plus alte lucari de cultura si creatie medievala.

In fata muzeului se gaseste clopotul mare al bisericii (clopotul Buga), fiind primul clopot al bisericii, datand din secolul al XV-lea.

DSCF7046

Pe Valea Putnei, in amonte de Manastirea Putna, la trei kilometrii de aceasta, gasim si Manastirea Sihastria Putnei, o manastire datand din secolul al XV-lea, construita initial din lemn de catre un pustnic al Manastirii Putna si distrusa de catre poloni, a fost reconstruita in secolul al XVIII-lea.

DSCF7048

Pentru cei care au timp de vizitare, pot sa se indrepte si spre Chilia lui Daniil Sihastrul, sfetnicul domnitorului Stefan cel Mare, chilie situata aproape de Manastirea Putna. Noi nu am vizitat-o asa ca nu pot da prea multe detalii.

Urmatoarea manastire pe lista noastra a fost Manastirea Sucevita, una din cele mai frumoase manastiri din Bucovina, peretii acesteia fiind pictati atat in interior cat si la exterior cu picturi ce transcriu teme biblice.

Manastirea se afla pe valea raului Sucevita, la 18 km de orasul Radauti, chiar langa drumul national DN17A, ce face legatura intre localitatile Radauti si Campulung Moldovenesc.

Manastirea are infatisare de cetate medievala, fiind inconjurata de ziduri si turnuri puternice de aparare, find construita in secolul al XVI-lea de catre familia de boieri moldoveni Movila.

Poarta de intrare in manastire.

DSCF7081

DSCF7057

DSCF7062

DSCF7067

Celebra pictura de pe peretii exteriori ai manastirii, denumita si ,, Scara Raiului”.

DSCF7072

DSCF7069

Muzeul manastirii cuprinde colectii de arta medievala, broderii si acoperamintele de mormant a domnitorilor Ieremia si Simion Movila.

Fiind situata la 35 de kilometrii de Sucevita foarte aproape de DN17A, in localitatea Vatra Moldovitei, am reusit sa ajungem in ziua aceea si la Manastirea Moldovita.

Manastirea Moldovita dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, fiind o ctitorie a domnitorului Alexandru cel Bun, manastirea fiind reconstruita un secol mai tarziu de catre domnitorul Petru Rares.

La fel ca si Manastirea Sucevita si Manastirea Moldovita are atat peretii interiori cat si cei exteriori pictati cu teme biblice si teme istorice ale crestinismului.

Intrarea in manastire se face printr-un gang al unui turn de aparare.

DSCF7092

Muzeul situat in Clisarnita manastirii, fosta resedinta domneasca si unde gasim jiltul domnitorului Petru Rares, manuscrise si o colectie de icoane.

DSCF7090

Imagine inspre curte, din pridvorul deschis al bisericii.

DSCF7104

DSCF7115

DSCF7133

DSCF7112

In continuare pe drumul inspre casa, am trecut prin Obcinele Bucovinei, o zona absolut superba, cu munti si codrii cum in putine locuri am vazut, trecand aproape de orasul Campulung Moldovenesc, unde ne-am intersectat cu drumul national DN17 (E58), am trecut muntii prin Pasul Mestecanis, ce leaga Bucovina de Transilvania, trecand apoi si prin localitatea Vatra Dornei si mai departe prin Pasul Tihuta, o alta zona superba ce merita cu siguranta vizitata.

De aici va puteti achizitiona harta turistica a Bucovinei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s