A doua zi dupa scurta vizita a orasului Targu Neamt si a Cetatii Neamtului am facut un scurt turneu de vizitare a catorva manastiri din zona Judetului Neamt, manastiri ctitorite in mare parte de catre fostii domnitori ai Moldovei, intre secolele XIV-XVII, multe dintre acestea situate in mijlocul muntilor si inconjurate de paduri.
Prima vizita am facut-o la Manastirea Secu situata pe valea paraului Secu, manastire ce dateaza de la inceputul sec. al XVI-lea de pe vremea Domnitorului Petru Rares, la inceput fiind un mic schit infiintat de calugari. Constructia actualei manastiri dateaza din sec. al XVII-lea, fiind ctitorita de catre tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche.
Este o manastire de calugari cu o curte foarte frumos ingrijita cu trandafiri si cativa copaci si cu pridvoare de lemn ce iti dau impresia ca te afli intr-un loc unde timpul a ramas pe loc de cateva secole.
In cadrul manastirii exista si un muzeu de arta ce curpinde printre altele manuscrise vechi si obiecte de cult.
La manastire se ajunge urmand drumul national 15B ce leaga orasul Targu Neamt de orasul Toplita, iar in localitatea Leghin situata la aporximativ 25 de km de Targu Neamt intram pe drumul comunal 157F denumit si Strada Manastirilor, drum care ne duce prin Parcul Natural Vanatori Neamt direct la manastire.
Foarte aproape de Manastirea Secu, in amonte de aceasta, tot pe Strada Manastirilor, se afla Manastirea Sihastria, o manastire ridicata in sec. al XVII-lea si care a trecut prin mai multe transformari din cauza vremurilor si a mai multor incendii, dar locul in care se afla amplasata, plus grija pe care o poarta calugarii fata de manastire, dau o frumusete aparte locului.
Dupa vizita la cele doua manastiri ne-am indreptat spre Schitul Sihla, iar pentru a ajunge la schit ne-am intors putin pe Strada Manastirilor pana in locul unde exista o intersectie cu un drum care duce spre acest schit.
Schitul Sihla isi are originile inca din sec. al XV-lea, dar prima biserica a fost ctitorita in sec. al XVIII-lea de catre familia Cantacuzino, fiind o biserica din lemn.
In interiorul manastirii, ridicata pe o stanca se gaseste o bisericuta din lemn foarte mica construita in forma de corabie, bisericuta a fost ridicata in sec. al XVIII-lea.
Calugar impreuna cu ajutoare muncind la alesul rosiilor.
Poarta de intrare in schit.
Langa Schitul Sihla, urmand o poteca marcata ce incepe inainte de intrarea in schit, se gaseste Pestera Sfintei Cuvioase Teodora si de unde cararea continua peste Muntele Sihla coborand in curtea schitului.
Urmatoarea tinta era Manastirea Agapia, situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Agapia, actual este o manastire de maici, initial fiind o manastire de calugari, ce dateaza din sec. al XVII-lea, fiind construita de catre fratele domnitorului Vasile Lupu.
La manastire se ajunge venind dinspre Targu Neamt prin Humulestii Noi, pe drumul national DN15C si urmand din localitatea Sacalusesti drumul DN15F, fiind situata la aproximativ 10 km de oras.
Frescele de pe peretii bisericii din interiorul manastirii au fost pictate de catre marele pictor Nicolae Grigorescu.
In satul manastiresc Agapia se afla si casa memoriala a scriitorului Alexandru Vlahuta.
Manastirea Agapia, vazuta de pe pridvorul casei memoriale Alexandru Vlahuta.
Aproape de satul manastiresc Agapia se gaseste si Manastirea Agapia Veche, situata pe un deal la aproximativ doi kilometri de Manastirea Agapia Noua, intr-o poienita inconjurata de o frumoasa padure, manastire la care noi am ajuns dupa ce am lasat masina la baza dealului si am urcat pe jos pe carare, traseul pana la manastire fiind de aproximativ 30 de minute.
Manastirea dateaza din sec. al XIV-lea, initial fiind un schit de lemn, la sfarsitul sec. al XV-lea fiind ridicata o biserica din lemn. Ulterior Domnitorul Petru Rares a ridicat o biserica din piatra. Curtea manastirii este deosebit de pitoreasca, cu o priveliste superba asupra imprejurimilor si o liniste specifica mijlocului naturii.
Ultima manastire din acest scurt turneu de o zi al manastirilor din Tinutul Neamtului a fost Manastirea Varatec, situata la 12 km de orasul Targu Neamt, urmand drumul national DN15C pana in comuna Baltatesti si continuand pe drumul judetean 15G pana in satul Varatec.
Manastirea Varatec este cea mai mare manastire de maici de la noi din tara, fiind fondata spre sfarsitul secolului al XVIII-lea si este inconjurata de ziduri de piatra.
Atelierul Regina Maria, cladire construita de catre Regele Carol al II-lea, atelier in care se efectuau de catre maicile manastirii lucrari de broderie, tesatura si cusaturi bisericesti, in prezent fiind amenajat un muzeu in interiorul cladirii.