Pestera Postojna si Castelul Predjama

Pentru cei care vor sa viziteze Slovenia sau pentru cei care traverseaza aceasta tara pentru a ajunge in Italia, le recomand sa se abata putin din drum si sa viziteze pestera din localitatea slovena Postojna si castelul medieval din localitatea invecinata Predjama.

Din capitala Sloveniei Ljubljana, noi am urcat pe autostrada A1, autostrada ce face legatura cu Italia si dupa 50 km am ajuns in localitatea Postojna.

Localitatea este mentionata inca din sec. al XIII-lea, fiind un mic orasel aflat in cea mai mare parte sub dominatie habsburgica, iar principala atractie a lui este pestera.

In zona unde este amenajata pestera am gasit si o parcare pentru autovehicol. Erau suficiente  locuri de parcare pentru a face fata numarului de turisti.

La intrarea principala in pestera se gasesc pliante care descriu interiorul si istoria pesterii in mai multe limbi, inclusiv in limba romana.

Biletele de intrare sunt de mai multe categorii, in functie de varsta, pentru adulti fiind aproximativ 24 euro de persoana. Exista o categorie de bilete mai ieftina si pentru studenti.

Pestera este cea mai lunga pestera din Slovenia fiind explorati aproximativ 20 de kilometri din ea, iar pentra a vizita portiunea de 5 km deschisa publicului, se merge mai intai cu un trenulet aproximativ doi kilometri, pana intr-o statie special amenajata in interiorul pesterii, iar aici ai parte de ghizi in diferite limbi.

2009_09130560

In pestera, se formeaza grupuri in functie de ghidul preferat, noi l-am ales pe cel in limba engleza si am vizitat principalele galerii din pestera: Muntele Mare, Pesterile Frumoase (zona formata din mai multe sali in care se gasesc stalagmite albe si rosii si asa numitele stalactite spaghete), Sala de Concerte (poate adaposti pana la 10000 de persoane si sunt organizate concerte in interiorul ei).

In toate galeriile pesterii am gasit o varietate mare de formatiuni de genul stalagmitelor si stalactitelor in culori si marimi diferite.

In zona Pesterilor Frumoase se gaseste si un pod numit Podul Rusesc si care a fost construit de prizioneri rusi in Primul Razboi Mondial.

Temperatura in pestera este constanta tot timpul anului + 10 C.

2009_09130572

Schelet de dinozaur gasit in interiorul pesterii si reconstituit.

2009_09130576

Pentru ca in interiorul pesterii e interzis sa se foloseasca blitul la aparatele foto, nu am prea facut poze deoarece nu ar fi iesit prea clare din cauza luminii difuze, dar in schimb toti vizitatorii sunt fotografiati la intrarea in pestera, iar la iesire isi pot ridica poza, care este incorporata intr-un frumos medalion cu imagini din pestera.

Langa intrarea in pestera exista un Vivarium, unde putem vedea o creatura ce seamana cu o soparla si care traieste in pestera, fiind tinuta aici in acvarii cu lumina obscura. Creatura poarta numele de Proteus sau Pestele Om. Fiecare exemplar este tinut aici timp de doua luni, dupa care este inlocuit cu un alt exemplar din pestera.

Dupa ce am vizitat pestera, ne-am deplasat 9 km pana in localitatea Predjama, unde se gaseste  castelul cu acelasi nume, un castel construit in jurul sec. al XIII-lea la marginea unui perete de stanca si care are incaperi si in interiorul unei pesteri ce se gaseste in spatele lui. Aceasta pestera are legatura printr-un tunel lung de cativa kilometri, neaccesibil publicului, cu pestera Postojna.

2009_09130582

2009_09130583

Locul de desfasurare al turnirelor din epoca medievala, iar in prezent a unuia din cele mai mari festivale medievale din zilele noastre.

2009_09130592

Legatura dintre castel si pestera se face prin scari sapate in stanca, scari ce au fost reabilitate pentru a asigura un grad mai mare de siguranta.

2009_09130604

2009_09130606

In unele camere ale castelului sunt redate scene din viata de zi cu zi a secolelor trecute. Exista de asemenea expozitii cu arme de epoca, tunuri, camera de tortura, etc.

2009_09130588

2009_09130619

Blazoanele familiilor nobiliare carora le-a apartinut castelul.

2009_09130613

2009_09130612

Biletul de intrare in castel costa aproximativ 12 euro de persoana.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s