Ca pescar, iubitor de natura si de locuri frumoase una din dorintele mele a fost sa vizitez si sa pescuiesc in zona Cazanelor Dunarii, o zona aflata in judetul Mehedinti, la aproximativ 10 km de orasul Orsova.
Cea mai la indemana ruta dinspre Cluj este pe directia Cluj-Alba Iulia-Sebes-Hateg-Caransebes-Dobeta Turnu Severin. Cu aproximativ 25 de kilometri inainte de Drobeta Turnu Severin ajungem in localitatea Orsova iar aici urmarim indicatoarele spre localitatea Moldova Noua, din Orsova avand 6 km pana in localitatea Eselnita, localitate aflata la iesirea Dunarii din Cazanele Mici.
Pe drum inainte de intrarea in orasul Hateg putem face o scurta oprire si sa vizitam Rezervatia de Zimbri de la Hateg unde avem posibilitatea sa vedem cateva frumoase exemplare de zimbri.
La 17 kilometri de Hateg ajungem in localitatea Sarmizegetusa unde gasim ruinele fostei capitale a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, vizitarea ei durand in jur de 30 de min.
Tot in drum este si statiunea Baile Herculane, de pe drumul principal pana in zona istorica a bailor fiind aproximativ 2 km. Cladirea istorica garii este la drumul principal.
Avand o lungime de aproximativ 9 km, Cazanele Dunarii sunt impartite in Cazanele Mari, Golful Dubova si Cazanele Mici, acestea din urma avand legatura cu Golful Mraconia. Numele de Cazane este dat din cauza curentilor mari ce se formeaza la intrarea Dunarii in acest defileu, Dunarea aici ingustandu-se dintr-o data de la latimea de aproape un kilometru la o latime de aproximativ 200 de metri, ceea ce da nastere unor valtori care dau impresia ca Dunarea fierbe in acest loc.
In perimetrul Cazanelor Mari se gaseste portiunea cea mai stramta a Dunarii, doar 150 metri latime. Aici se gasesc cele doua pesteri Veterani si Ponicova. Pestera Veterani a fost inainte de constructia barajului de la Portile de Fier 1, cand se putea face accesul de pe mal, loc de adapost pentru satenii cu animale. Istoria pesterii insa este mult mai veche, dacii considerand-o sanctuar al zeului Zamolxis, iar in sec. XVIII a avut rol de fortareata.
Pestera Ponicova are mai multe galerii, ea putand fi vizitata si de pe uscat, existand un traseu de pe masivul Ciucaru Mare, iar cand Dunarea este mai mare se poate intra si cu barca in interiorul ei.
Pe teritoriul Romaniei in portiunea Cazanelor Mari se afla masivul Ciucaru Mare, cu o inaltime de 318 m, iar pe portiunea Cazanelor Mici se afla masivul Ciucarul Mic, cu o inaltime de 313 m, existand trasee turistice care ne duc pana pe varful acestora.
Venind dinspre Orsova ajungem mai intai la iesirea Dunarii din Cazanele Mici, unde, vizavi de localitatea Eselnita, pe partea sarbeasca a malului Dunarii, pe o bucata de stanca se afla Tabula Traiana, placa comemorativa datand de pe vremea imparatului roman Traian, inscriptionata in cinstea cuceririi Daciei. Se pare ca au existat zece placi comemorative, dar acesta este singurul exemplar ramas.
Trecand de Eselnita inspre Golful Dubova traversam mai intai Cazanele Mici unde pe la mijlocul lor ajungem la podul care desparte Dunarea de Golful Mraconia, loc in care ne apare chipul sculptat in stanca al regelui dac Decebal, sculptura realizata in anul 2004 si care este cea mai mare sculptura in piatra din Europa.
Imediat ce trecem podul peste Golful Mraconia ajungem la Manastirea Mraconia , o manastire cladita pe stanca chiar pe malul Dunarii in sec. al XV-lea. La aproximativ un km de aici ajungem in Golful Dubova, de unde avem o priveliste superba asupra Dunarii si a celor doua cazane, mai precis iesirea din Cazanele Mari si intrarea in Cazanele Mici. Aici gasim multiple posibilitati de cazare cu multiple facilitati si mai multe locuri de unde se poate practica si pescuitul.
Drumul principal urca apoi spre centrul localitatii Dubova parasind pentru moment malul Dunarii ca sa coboare dupa aproximativ 3 km la intrarea Dunarii in Cazanele Mari.
Ca si posibilitati de cazare exista o variata oferta de Pensiuni si Hoteluri situate pe malul Dunarii in zona localitatii Eselnita, in Golful Dubova si cateva si in Golful Mraconia, preturile variind in functie de facilitatile oferite.Exista cateva unitati de cazare care detin si restaurante si unde se poate gusta printre altele o ciorba de peste si somn la gratar cu mamaliga si saramura.
Pentru cei care vor sa parcurga Cazanele Dunarii cu barca au posibilitatea sa o faca existand mai multe puncte de unde se organizeaza astfel de mici excursii, care dureaza aproximativ doua ore si te duc pe la toate punctele de interes din aceasta zona. In primavara, in lunile Aprilie-Mai, pe peretii stancosi ai versantilor infloreste o floare unica in lume si care poate fi observata doar aici, Laleaua Galbena.
Pentru cei care vor sa si pescuiasca au posibilitatea sa o faca ori de pe pontoanele pensiunilor unde sunt cazati, ori de pe mal, unde sunt cateva locuri de unde se poate pescui, avand totusi nevoie de aviz de pescuit pentru apele de frontiera, care se obtine gratis de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti situat in localitatea Drobeta-Turnu Severin.
La unele locuri e destul de dificil de ajuns de pe mal dar se poate lua legatura cu pescarii din zona si contra cost sa poate pescui pe Dunare, in locuri cunoscute de acestia si unde nu se poate pescui de pe mal. Este o zona cunoscuta cu somn mare, salau si crap, iar momelile difera in functie de pestii pe care vrem sa-i prindem.
Atat pescarii cat si excursionistii trebuie sa fie atenti, zona este cunoscuta ca o zona cu multe vipere.
Daca stati mai multe zile in zona, pentru cumparaturi recomand deplasarea in Orsova unde gasiti cateva magazine gen supermarket, de unde va puteti aproviziona.
Se poate trece granita in Serbia pe la Barajul Portile de Fier 1 si se poate merge de-a lungul Cazanelor Dunarii pe partea cu Serbia, aici avand amenajate din loc in loc parcari pentru a putea admira frumusetea Cazanelor. Binenteles n-am uitat de faimoasa pljeskavita sarbeasca pe care am savurat-o intr-un sat sarbesc situat aproape vizavi de comuna Svinita pe malul Dunarii. La intoarcere am gustat si un somn la gratar, cu mujdei de usturoi amestecat cu lamaie si cartofi prajiti, la un restaurant situat undeva intre Eselnita si Orsova, dupa cate tin minte se numea Panorama. Este un restaurant ieftin si cu portii mari de mancare, noi fiind patru persoane si comandand patru portii doamna de acolo ne-a spus ca trei portii ne ajung la toti patru, si a avut dreptate.
Despre Portile de Fier 1 ar mai fi de spus ca au fost construite in colaborare romano-iugoslava in perioada 1964-1972 si sunt situate in drumul ce leaga Orsova de Drobeta Turnu Severin, un drum sapat in munte, avand intr-o parte peretii de stanca si in cealalta Dunarea.
Binenteles ca fiind aproape de Cazanele Dunarii orasul Drobeta Turnu Severin merita vizitat si el, fiind unul din cele mai vechi orase atestate din Romania, locul unde arhitectul roman Apollodor din Damasc a construit podul pe unde armata romana a trecut Dunarea in razboiul pentru cucerirea Daciei in anul 105. Atat pe partea noastra, unde se efectueaza lucrari de reabilitare, cat si pe partea sarbeasca mai exista inca bucati din picioarele de pod.
Castrul roman este deasemenea in reabilitare, acesta se afla in imediata apropiere a piciorului de pod.
De vizitat ar mai fi Turnul de Apa (o constructie datand din anul 1910 de unde putem admira imprejurimile orasului), Palatul Cultural Theodor Costescu si o parte din zidurile cetatii medievale.Se poate face o vizita in portul orasului, unde exista si un duty-free.
Ar mai fi de adaugat ca pentru cei care vin dinspre Transilvania sau Moldova, la intoarcere ar putea opta pentru o vizita a orasului Targu Jiu si o traversare a Muntilor Parang pe celebrul drum vechi de pe vremea romanilor si reabilitat de cativa ani, Transalpina, avand doua posibilitati, ori urmarind drumul Drobeta Turnu Severin- Targu Jiu ori mergand pe frumoasa Vale a Cernei pe traseul Orsova-Baile Herculane-Baia de Arama-Tg. Jiu. Spre Transalpina se ajunge mergand din Tg. Jiu spre directia Novaci.
Rezervatia de Zimbrii de la Hateg
Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Statuia reprezentandu-l pe Hercule, din statiunea Baile Herculane
Podul peste Golful Cerna din localitatea Orsova, este si locul unde raul Cerna se varsa in Dunare
Iesirea Dunarii din Cazanele Mici in zona localitatii Eselnita
Tabula Traiana
Ambarcatiune pentru transportul turistilor
Golful Eselnita vazut de langa Tabula Traiana
Concurs de pescuit la rapitor
Cazanele Mici
Manastirea Mraconia
Chipul regelui dac Decebal si podul peste Golful Mraconia
Golful Mraconia
Vedere de pe partea sarbeasca a Dunarii
Cazanele Mici vazute din Golful Dubova
Cautand locuri de pescuit in Cazanele Mici
Pescuind de pe ponton in Golful Dubova, se observa iesirea din Cazanele Mari
Golful Dubova
De-ale pescuitului
La intrarea Dunarii in Cazanele Mari
Zona cea mai stramta din cazane
Pontonul de la intrarea in Pestera Veterani
Intrarea in Pestera Ponicova
Cazanele Mari vazute de pe partea sarbeasca
Pescuind la intrarea Dunarii in Cazanele Mari
Somn la gratar mancat in Serbia
Barajul de la Portile de Fier1
Fantana arteziana in Drobeta Turnu Severin
Palatul Cultural Theodor Costescu
Piciorul de pod construit de Apollodor din Damasc
Turn din componenta cetatii medievale
Monumentul Eroilor
Intr-un sens giratoriu in Drobeta Turnu Severin
Turnul de Apa
Stim ca sunt multi in acest domeniu de croaziere cu barca pe dunare, dar daca doriti, puteti sa ne vizitati site-ul, noi chiar punem pasiune in ceea ce facem!
ApreciazăApreciază