Locuind aproape de Muntii Apuseni am intreprins o multime de excursii mai de scurta sau mai de lunga durata prin acesti frumosi munti, locuri ideale de relaxare si de incarcare cu energie.
Una din cele mai frumoase si mai vizitata zona de catre de mine este zona Padis, o zona plina de formatiuni de genul dolinelor, ponoarelor, izbucurilor, avenelor, cheilor si pesterilor. De asemena reteaua hidrografiica este foarte bine reprezentata de o multime de paraie care de multe ori se pierd in ponoare iar mai apoi sa iasa la suprafata printr-unul din multele izbucuri ce se gasesc in zona.
Prima mea intalnire cu aceasta zona a fost in vara anului 2006, a doua zi dupa ce pe acolo a trecut o furtuna care a maturat in mai putin de 15 min zeci de hectare de padure. Din aceasta cauza accesul cu masina a fost blocat vreo doua zile asa ca am fost nevoiti sa ramanem pentru doua nopti in Ic Ponor, catunul cel mai apropiat de Padis venind dinspre Cluj Napoca.
Totusi sa nu pierdem o zi de excursii am hotarat sa facem un traseu pornind din Ic Ponor, urmarind Cheile Somesului Cald, chei pe care noi le-am facut urmarind traseul turistic de pe versantul stanga de deasupra cheilor. Pentru a le putea strabate prin vale in totalitate ar fi trebuit sa avem echipament special pentru intrat in apa de genul celor din neopren.
La capatul cheilor am dat de Poiana Radeasa in apropierea careia se afla Pestera Cetatile Radesei, pestera ce se poate strabate destul de usor, avand necesar doar o pereche de bocanci impermeabili. Venind dinspre Cheile Somesului Cald, intrarea se face printr-un canion strabatut de apele paraului Radeasa, ca apoi sa intram in pestera, unde avem nevoie de o lanterna ca sa putem urmari traseul care ne duce prin pestera pana la o scara de aproximativ 3 metri, pe care trebuie sa o urcam ajungand astfel intr-o sala mare de unde se vede iesirea din pestera, sau intrarea daca traseul l-am fi facut dinspre zona Padis.
Dupa ce iesim din pestera in imediata apropiere se afla obarsia Somesului Cald. De precizat ca exista un traseu care duce pe deasupra Pesterii Cetatile Radesei, putand astfel admira din anumite puncte de la inaltime frumusetea Cetatilor Radesei, acest traseu coborand apoi si unindu-se cu cel din interior in imediata apropiere a pesterii.
Urmandu-ne traseul, acesta duce apoi printr-o zona de padure de brazi, apoi ajunge in curand la Poiana Varasoaia care se afla in apropiere de Cabana Varasoaia, traseul fiind prin fata acestei cabane pe drumul care leaga Cabana Varasoia de Platoul Padis, la o distanta de aproximativ 2 ore, traseu care este usor de strabatut.
Ajungand in zona platoului, am facut o pauza la una din pensiunile de aici care avea si un mic restaurant si unde am putut manca, la un pret rezonabil, o mancare traditionala ardeleneasca gatita foarte bine.
De aici traseul nostru urmareste drumul ce leaga Ic Ponor de Platoul Padis, traseu pe care l-am facut in aproximativ doua ore si jumatate, asa ca dupa vreo noua ore de traseu si vreo 25 kilometri parcursi, am ajuns la cazarea noastra din Ic Ponor.
Urmarile furtunii din 2006 se vedeau inca si dupa doi ani
Cheile Somesului Cald
Intrarea in Cetatile Radesei dinspre Cabana Varasoaia
In Cetatile Radesei
Obarsia Somesului Cald
De pe traseu
Cabana Varasoaia