Circuit:Platoul Padis-Cetatile Ponorului-Piatra Galbenei-Focul Viu-Camping Glavoi-Platoul Padis

Campand de obicei in zona Platoului Padis, zona unde exista mai multe pensiuni inclusiv un vechi camping format din mai multe casute apartinand Universitatii Tehnice Cluj Napoca, majoritatea traseelor din Padis le-am facut de aici, pe jos, chiar daca exista si posibilitatea sa te deplasezi cu automobilul pana aproape de multe obiective de vizitat, cum ar fi Cetatile Ponorului sau Cetatile Radesei.

Cel mai la indemana de aici este o vizita pana la Bisericuta Motului aflata in imediata apropiere a Platoului Padis, pe o culme cu o diferenta de nivel de aproximativ doua sute de metri fata de platou, diferenta de nivel pe care normal o faci in aproximativ trei sferturi de ora , cu copii in jur de o ora, traseul fiind usor chiar si pentru acestia.

Ajunsi sus pe culme realizam ca de fapt bisericuta nu este decat un foisor, dar de aici privelistea ce ne-o ofera este absolut mirifica, avand posibilitatea sa vedem intregul platou si imprejurimile acestuia inclusiv spre Varful Magura Vanata.

In functie de timpul pe care il mai avem la dispozitie, tinand cont ca un traseu dus intors pana la Bisericuta Motului dureaza aproximativ doua ore, se poate opta pentru o tura in imediata apropiere a platoului, zona in care putem vedea cateva doline, un ponor si un aven.

Pe langa posibilitatea sa luati masa la una din pensiunile din zona, va recomand sa cautati la una din casutele de aici placintele cu branza sau fructe de padure care sunt facute de catre femeile din zona si care sunt printre cele mai bune placinte pe care le-am mancat eu vreodata.

Circuitul pe care vreau sa-l prezint aici nu este unul dificil, exista doar o zona mai grea, in zona Cetatilor Ponorului si  nu e recomandata sa fie facuta cu copii mici, dar se poate ocoli si se ajunge deasupra Cetatilor Ponorului in asa zisa zona La Balcoane, locul fiind aproape de traseul pe care o sa-l prezint si cu care se uneste la un moment dat. Traseul poate dura 8-9 ore. Pentru cei cazati in campingul de la Glavoi se scurteaza cu aproximativ 3 ore.

Traseul incepe din Platoul Padis din fata Cabanei Bradet si se urmaresc indicatoarele care ne duc spre Circuitul Cetatile Ponorului. Traseul pe prima portiune ne poarta prin Valea Garjoaba peste un parau, tecem pe langa un aven si un ponor si ne continuam drumul pana la Poiana Rotunda. De aici cararea ne duce in urcare printr-o padure de brazi, la coborare ajungem intr-o vale, marcajul se continua de aici pana ajungem la Paraul Ponorului . Aici avem de facut o scurta abatere si sa urmam marcajul care ne duce spre Izbucul Ponorului, un izbuc care merita vizitat. Dupa o oprire scurta la izbuc ne intoarcem pe traseul initial, trecem paraul si ne continuam drumul spre Poiana Ponor, un loc in care apele paraului dispar in mai multe sorburi chiar la unul din capetele Poianei Ponor exact pe unde ne duce pe noi traseul. Intram printr-o urcare usoara in padure si ne continuam drumul prin padure pana ajungem la drumul principal ce leaga zona Cantonului Glavoi cu Cabana Cetatile Ponorului. Traversam drumul si suntem pe ultima parte si cea mai interesanta, ce ne duce spre Cetatile Ponorului.Pentru cei cu copii mai mici este indicat ca aici sa coboare pe drum inspre Glavoi pana ajung la intersectia cu traseul ce duce spre balcoanele Cetatilor Ponorului si sa mearga pe acest traseu.

Noi urmam traseul ce ne va duce la intrarea in Cetatile Ponorului, dupa ce strabatem o carare prin padure urmeaza la un moment dat o coborare destul de abrupta pana ce ajungem la o zona care duce pe langa un perete stancos de care sunt prinse niste cabluri de sprijin si o scara de fier pe care trebuie sa coboram pana ajungem deasupra intrarii in pestera. Aici traseul se bifurca, se poate continua urcusul pe o scara metalica pentru a ajunge intr-o sa de unde se vede cealalta intrare in pestera. Coboram pe carare si ajungem la gura pesterii de unde avem o imagine impresionanta, un perete de stanca vertical de aproximativ 200 m inaltime, la capatul caruia se vad o parte din balcoane.

Pentru cei cu echipament adecvat si daca vremea permite pot continua traseul coborand vertical pe un cablu, trecem cu atentie paraul care intra in cetati, atentie mare se trece peste stanci si exista pericol de alunecare, si se ajunge sub marele portal al Cetatilor Ponorului. Pentru a merge mai departe prin pestera e indicat sa avem o pereche de pantofi din neopren pentru ca trebuie coborat pe un mic horn exact pe cursul de apa, iar daca apa este un pic mare este aproape imposibil sa nu ne udam, plus si in pestera sunt portiuni unde riscam sa ne udam. Odata ajunsi in pestera o vom strabate relativ repede, cu putina atentie si neaparat cu lanterne frontale. Venind din aceasta parte ajungem la a doua intrare in pestera , unde dupa ce urcam un povarnis de vreo o suta de metri am iesit la suprafata.Pentru cei care au ales sa nu traverseze cetatile prin interior pot alege sa coboare pe aici si sa viziteze o parte din interior.

In cetati cu echipament special si o barca pneumatica se poate intra mai adanc si vizita inca cateva galerii unde se ajunge relativ usor cu barca, dar eu nu am fost niciodata asa ca nu pot da mai multe informatii.

Dupa ce am vizitat Cetatile Ponorului urmeaza sa ne continuam drumul si ajungem rapid la un povarnis care urmeaza sa ne scoata deasupra lor si sa urmam traseul care  duce spre balcoanele cetatilor de unde putem admira de sus maretia acestora. Dupa vizitarea balcoanelor ne intoarcem pe traseu pana la intersectia cu traseul Circuitul Galbenei, mergem putin pe el si ajungem la Avenul Bortig, un aven cu o deschidere de aproximativ 35 m si care ajunge la o adancime de -55 m, in interiorul lui existand un ghetar. Din pacate se poate cobora doar cu corzi in aven. Ne continuam apoi drumul pe un traseu marcat spre Piatra Galbenei, un loc superb de belvedere de unde putem admira imprejurimile: Poiana Florilor, Valea Galbenei, Groapa Ruginoasa, plus o vedere asupra muntilor din aceasta zona, se vede inclusiv partia de schi de la Vartop.

Coboram apoi pe traseu si in aproximativ 15-20 minute, urmarind traseul si indicatoarele ajungem la ghetarul Focul Viu. Cel mai bun moment pentru vizitarea acestuia este in jurul amiezii cand soarele razbate printr-o fereastra pe ghetar iar lumina reflecata este superba, de la acest fenomen i se trage de fapt si numele de Focul Viu. Pentru protejarea ghetarului vizitarea lui se face doar pana la o balustrada de lemn aflata la gura pesterii, dar si de aici este suficient pentru a realiza frumusetea acestuia. Se mai poate observa ghetarul si prin ferestrele pe unde razbate soarele in interior.

Dupa vizitarea acestui punct de interes ne intoarcem pe carare, trecem de intersectia cu traseul care ne duce spre Piatra Galbenei si coborand prin padure ajungem in aproximativ 30 de minute la zona de camping de la Glavoi.De aici urmeaza ultima parte a traseului, cu doua variante, una care ne duce spre Poiana Ponor si de aici ne intoarcem pe prima parte a traseului trecand pe langa Izbucul Ponor sau varianta pe care am facut-o eu de mai multe ori si care dupa o urcare destul de solicitanta pe o carare stancoasa, ajungem la o zona deschisa, pe care o traversam, intram printr-o padure, o traversam si pe aceasta, traseul scotandu-ne mai apoi pe traseul de pornire, mai jos de Poiana Rotunda, aproape de zona numita Uvala Rachite. Coboram pe traseu inspre Valea Garjoaba, iar in curand ajungem la locul de plecare.

Bisericuta Motului

2008_06010064

Platoul Padis si Bisericuta Motului in dreapta sus. Drumul ce se vede in imagine este acum asfaltat

2008_06230020

Aproape de Izbucul Ponor

2009_08230266

Langa Izbucul Ponor

2009_08230260

Izbucul Ponor.                                                                                                        Foto: Dan Hopartean

img_4148

Poiana Ponor

20130615_120912

Cai semisalbatici in Poiana Ponor. Se observa traseele spre Lumea Pierduta si spre Pestera Caput, ultimul avand legatura cu traseul spre Statiunea Arieseni

2009_08230270

Lanturi si cabluri inainte de Cetatile Ponorului

20130615_132409

img_4216

Foto: Dan Hopartean

Intrarea in Cetatile Ponorului

2009_08230291

Foto: Dan Hopartean

2009_08230306

In Cetatile Ponorului.

Foto: Dan Hopartean

img_4229

img_4252

img_4239

Intrarea de sub balcoane

img_4271

Foto: Dan Hopartean

Pentru a ajunge la balcoane urmeaza sa urcam un povarnis

img_4274

Foto: Dan Hopartean

Imagini din zona balcoanelor

2008_06010290

2008_06010295

2008_06010296

Avenul Bortig

20130615_161005

Poiana Florilor, vazuta de pe Piatra Galbenei

2008_06010091

2008_06010094

Ghetarul Focul Viu

2008_06010126

2008_06010130

Carari

2008_06010086

20130615_161941

20130615_183610

2009_08230038

20130615_193043

20130615_193050

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s