Defileul Crisului Repede-Suncuius

Intr-o perioada ne facusem obiceiul eu si amicii mei sa ne petrecem ziua libera de 1 Mai in defileul Crisului Repede, in Muntii Padurea Craiului, langa comuna Suncuius.

Comuna este situata la aproximativ 100 de kilometri de Cluj Napoca si 60 km de Oradea. Pentru a ajunge in aceasta comuna cu automobilul dinspre Cluj Napoca mergand spre Oradea, in localitatea Borod se face stanga spre Bratca se urmeaza directia Balnaca apoi spre Suncuius. Dinspre Oradea in localitatea Topa de Cris se face dreapta spre localitatea Vadul Crisului si se continua spre Suncuius. Se poate ajunge si cu trenul timpul de deplasare fiind dinspre Cluj Napoca intre doua ore si doua ore si jumatate, iar dinspre Oradea de aproximativ o ora.

Fiind cu totii pasionati de excursii si unii de pescuit, aceasta zona ne putea oferi la toti indiferent de pasiuni momente frumoase, zona oferind posibilitatea multor activitati de la simple excursii la vizitarea unor pesteri, catarare, rafting si binenteles pescuit.

Noi aveam un loc anume unde mergeam de obicei, separat putin de campingurile principale, ca sa ajungi la el trebuind fie sa treci printr-un tunel de cale ferata fie sa traversezi un mic versant aflat vizavi de Pestera Unguru Mare. Aici eram in general mai izolati putin de forfota care era de obicei in Suncuius de 1 Mai si pe langa asta pentru pescari era un loc ideal, existand multe locuri unde se putea practica pescuitul la pastrav,clean,lipan.

In general se campa langa pestera Ungurul Mare si in apropiere de pestera Vantului, aproape de aceasta existand o punte pe care se poate trece Crisul Repede si unde este amenajat un camping.Se percepe si o taxa pentru campare, dar este o taxa modica foarte ieftina. Intre timp au aparut si alte posibilitati de cazare in functie de doleantele ficaruia, dar sincer pentru mine in Suncuius cea mai buna alegere de cazare pentru perioada calda ramane tot cortul.

Cele mai importante pesteri din zona sunt: Pestera Ungurul Mare, Pestera Vantului si Pestera Vadul Crisului.

Pestera Ungurul Mare este o pestera in care se adaposteau oamenii inca din perioada preistorica, fiind amenajat in interior un mic muzeu cu obiectele gasite in pestera.Totodata pestera este cunoscuta prin colonia mare de lilieci pe care o gazduieste.

Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania de asproximativ 50 km lungime, dar vizitarea ei se poate face doar cu ghid si pe o suprafata doar de cateva sute de metri.

Un pic mai departe de aceste doua pesteri se gaseste o alta pestera frumoasa care merita vizitata, Pestera Vadul Crisului aflata la aproximativ o ora si jumatate de mers pe jos pornind de langa Pestera Ungurul Mare, fiind situata chiar pe Defileul Crisului destul de aproape de iesirera Crisului Repede din defileu.Pentru a ajunge la pestera trebuie sa urmati cursul raului, sa treceti de comuna Suncuius, iar dupa ce treceti de localitate, mergand pe langa cursul apei la un moment dat ajungeti la calea ferata si la un tunel. Aici puteti opta sa treceti prin el sau sa-l ocoliti printr-o carare situata intre tunel si cursul Crisului Repede. Mergand pe carare, veti trece pe langa un alt loc de campare, folosit in general de cei care merg cu trenul pana la statia CFR Pestera Vadul Crisului, pentru ca aici nu se poate ajunge cu automobilul. Dupa ce ati trecut de acest loc ajungeti iar la calea ferata si de aici in mai putin de 10 minute ati ajuns la podul peste Crisul Repede, care este in imediata apropiere a pesterii. Inainte de a intra in pestera veti trece pe langa Cascada Vadu Crisului o cascada frumoasa si care este formata de paraul care se scurge din pestera in rau. Vizitarea pesterii se face cu ghid, se viziteaza aproximativ 700 de metrii, dar veti vedea foarte multe formatiuni create in timp de catre apa.

Dupa ce am vizitat Pestera Vadul Crisului ne putem intoarce in Suncuius pe un alt traseu marcat, care incepe de la Pestera Vadul Crisului, se poate face si pe perioada iernii si care ne ofera puncte de belvedere asupra defileului Crisului Repede si Varful Vladeasa, traseu marcat cu triunghi rosu. Durata traseului pana in localitatea Suncuius este de aproximativ 4 ore.

Pentru cei dornici de putina adrenalina pot practica raftingul, plecarile in general se fac din zona Pesterii Ungurul Mare si cuprind cea mai frumoasa portiune din Defileul Crisului, intre localitatile Suncuius si Vadul Crisului.

Pentru iubitorii de catarare, in zona Suncuius-Vadul Crisului au la dispozitie mai multi pereti stancosi, unde pot sa practice acest sport.

Un alt lucru important referitor la zona este acela ca sunt prezente viperele, asa ca aveti grija cand va aventurati prin zona.

Util in orice excursie: Navigator

Platoul unde campam de obicei

picture-009Foto: Dan Hopartean

Intrarea in Pestera Ungurul Mare

2009_05030040.JPG

2009_05030035

Camping pe malul Crisului Repede vizavi de Pestera Ungurul Mare

133_3343

Imediat dupa colt se vede intrarea in Pestera Ungurul Mare

142_4256

R006-014.jpg

 

Cascada din fata Pesterii Vadul Crisului

2010_02060001

Iarna pe traseul Pestera Vadul Crisului-Suncuius

2010_02060023

2010_02060033.JPG

Punct de Belvedere asupra Defileului Crisului

2010_02060025.JPG

Statia C.F.R. Pestera Vadul Crisului si podul peste Crisul Repede

2010_02060030

2010_02060037

2010_02060044

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s